Mam przebieg 2500 km, nowy z salonu. Ostatnio zauważyłem dziwny obiaw tj. przy zmianie biegu przy ok 2000 tys obrotów i wciśnięciu sprzęgła - by wrzucić następny bieg daje się usłyszeć coś w rodzaju dźwięku na kształt wycia - co to może być (dociera się sprzęgło??). Dodam, że jest to obecne tylko przy tym zakresie obrotów.
Niestety, ale większość BXE tak ma :x , mój też ( 80 tyś nalatane )...
Ten problem był już opisywany na forum ( nawet kilka razy ) poszukaj i sprawdź czy masz takie same objawy, ale podejrzewam, że tak...
Oczywiście możesz pomęczyć o to ASO, ale raczej Cię "spuszczą"...
Moja rada jest taka, żebyś zgłaszał to przy każdej wizycie w ASO ( przy przeglądach itd. ) tak, byś nawet pod koniec 2-letniej gwarancji miał podkładę jakby coś naprawdę stało się ze sprzęgłem...
BTW.
W firmowym DUCATO mam dokładnie taki sam objaw/odgłos przy wciskaniu sprzęgła i też występował od nowości ...
przy zmianie biegu przy ok 2000 tys obrotów i wciśnięciu sprzęgła - by wrzucić następny bieg daje się usłyszeć coś w rodzaju dźwięku na kształt wycia
u mnie też to "wycie" występuje i wydaje mi się, że można je przypisać zaworowi podciśnienia w turbinie. gdy się odpuszcza z gazu /zmiana biegów/, słychać coś w rodzaju "wycia". tak mi się wydaje...chyb że się mylę :wink:
ufo, to raczej nie to. U mnie ten dźwięk można bezproblemowo wywołać na postoju. Wystarczy wkręcić silnik na ok. 2 - 2,5 tyś obr i utrzymując takie obroty wciskać sprzęgło, "wycie" pojawia się przy każdym wciśnięciu...
to raczej nie to. U mnie ten dźwięk można bezproblemowo wywołać na postoju. Wystarczy wkręcić silnik na ok. 2 - 2,5 tyś obr i utrzymując takie obroty wciskać sprzęgło, "wycie" pojawia się przy każdym wciśnięciu...
swojego czasu w polonezach wyło standardowo od nowości i każdy o tym wiedział , nawet nie usiłował reklamować o okazało się po iluś latach ze wystarczy wsadzić łożysko od fiata 132 jak pamiętam było git.
tylko teraz troszkę inne czasy i jakość samochodów....
Witam. Panowie mam pytanie odnośnie wycia.
Octavia II przed fl. Podczas jazdy przaktycznie na kazdym biegu w granicach 1800 - 2100 obrotów słysze wycie. Najgłosniejsze jest słyszalne przy delikatnym naciskaniu na pedal gazu. przy wrzucieniu na luz cisza.
Dodam ze odzywa sie dwumasa, i teraz mam pytanie czy to moze byc dwumas czy skrzynka??
Dzieki pozdrawiam.
Witam. Panowie mam pytanie odnośnie wycia.
Octavia II przed fl. Podczas jazdy przaktycznie na kazdym biegu w granicach 1800 - 2100 obrotów słysze wycie. Najgłosniejsze jest słyszalne przy delikatnym naciskaniu na pedal gazu. przy wrzucieniu na luz cisza.
Dodam ze odzywa sie dwumasa, i teraz mam pytanie czy to moze byc dwumas czy skrzynka??
Dzieki pozdrawiam.
...z obu wskazanych stawiam na turbinę.... :szeroki_usmiech a przynajmniej tak mi podpowiada percepcja opisu i to bynajmniej nie w znazeniu, że zaraz szlag ją trafic musi
Komentarz